Hozzáadhatod e lapot a kedvencekhez
Tarsolyosok honlapja

Magyarul A szolnok-strázsahalmi tarsolylemez Angolul
Hozzáadhatod e lapot a kedvencekhez

bőrtarsoly

 

 

 

e-mail:Küldjél levelet nekem.

 
Egy kubikus kufárkodott nemzetünk kincseivel.
A szolnok-strázsahalmi tarsolylemez.
Fotó: Hapák József, adatok: A honfoglaló magyarság, 1996 Magyar Nemzeti Múzeum

Lelőhely:
Jász-Nagykun-Szolnok megye. Szolnoktól északra a Zagyva parti Stázsahalmon.

Meglelése:

1912 júniusában Vaszkó Imre kubikustól a gátépítési munkák során talált tárgyakat, mely a tarsolylemezt is tartalmazta, a Nemzeti Múzeum vásárolta meg. A leletek alapján kétségtelen, hogy azok nem egyetlen sírból származnak. Feltehető, hogy egy ismeretlen sírszámú honfoglalás kori temető 3 sírját semmisítették meg.

Anyaga:
Előlapja aranyozott ezüstlemez, míg azonos méretű hátlapját két vörösrézlemez alkotja.

Mérete:
143x112 mm.

Műhelymunka:
Az előlapot és a hátlapot 18 ezüstszegeccsel illesztették egymáshoz. A fölényes ötvöstechnikai tudással kialakított előlapot először sima szuroklapra erősítették, s az előrajzolt minta alapján a hátteret mélyebbre kalapálták. Ezt követően a levelek középvonalát, valamint a középpontban és a négy sarokban lévő levélmintákat hátulról még jobban kiemelték a lemez síkjából. A levelek széleit és a levélcsokrok indulásánál kialakított félköríves szalagmezőt rovátkolt vonalakkal töltötték ki. A levélminták által ölelt, mélyen fekvő hátteret dúsan aranyozták. Technikai kivitele és mintázata sokban emlékeztet a túrkevei leletre.

 

A szolnok-strázsahalmi tarsolylemez részlet.
Fotó: Hapák József, adatok: A honfoglaló magyarság, 1996 Magyar Nemzeti Múzeum
   
A szolnok-strázsahalmi tarsolylemez rajza.
Nyers Csaba: Bevezetés a gabonakonyhába

Képi világ:
A levél egész felületét betöltő, dúsan burjánzó növényi minta a középpontban és a négy sarok közelében elhelyezett, erezett felületű, erősen kiemelkedő levélalak köré rendeződik. Ez az elrendezés az ősi mintájú veretes tarsolyok szerkezetére emlékeztet, ahol a tarsolyfedelet a középső bújtatóveret és a négy saroknál elhelyezett rombusz alakú veretek díszítették. Lásd pl. az újfehértói leletnél. Az erősen kidomborított levelekből és a négy sarokból indul egy-egy levélcsokor, amelynek spirálisan visszakanyarodó, vagy egyenesen végződő csúcsaikkal kapcsolódnak egymáshoz. E bonyolult növényi kompozíció a mindenséget elborító életfa, mint a végtelen hálóba szőtt palmettacsokor megjelenítése. (Galgócz)

Táltos olvasat

Használat:
Bizonyára igen rangos férfi sírjában nyugodhatott. A múzeumba kerüléskor az ezüstszegek egyike-másika még a helyén volt. Mára csupán az egyik felső saroknál maradt meg a szögfej kis töredéke. Valószínű, hogy e szögfejek is díszítettek voltak.

Leltárba vette:
Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest - 58/1912.1.

Irodalom:
Jelentés...1912, 39, 5. kép; Fettich 1937, 81, LXI-LXIII. t.; 1942, 14, 14. t.; László 1944, XXX. t.; 1970, XIV. t; Dienes 1967, 16; 1972, 9. t.

Az egykori Jász-Nagykun-Szolnok vármegye térkép részlete.
Az 1927-ben készült Jász-Nagykun-Szolnok vármegye térképrészletén megtalálható a tarsoly lelőhelye.
Forrás: Az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára

 

vissza